
Sosyal ağlarda yer alan beğeni (like) butonları, paylaşımın içeriğinin sahiplenildiği anlamını taşır. Dolayısıyla işverenin ticari itibarına zarar veren, hakaret içeren, uygunsuz kabul edilen bir paylaşımın beğenilmesi, retweet edilmesi gibi eylemler doğrudan yapılan sosyal medya paylaşımı gibi işçinin sadakat yükümlülüğünün ihlali anlamına gelebilecektir. Nitekim bu paylaşımların beğenilmesi ya da retweet edilmesi, paylaşımın onaylandığını göstermesinin yanı sıra içeriğin diğer kullanıcılar tarafından da görülmesine ve dolayısıyla yayılmasına yol açar.
İşçinin iş akdinin, boykot çağrısına facebook hesabından destek vermesi nedeniyle feshedildiği bir olayda Yargıtay 9. HD’nin 17.09.2015 tarihli kararında “…davacının hukuka aykırılığı tedbir kararıyla da saptanan … tüketilmemesi yönündeki boykot çağrısını, şahsına ait sosyal paylaşım sitesinde paylaşıp sayfasına koyduğu, ardından bir kısım işçilerin ise bu paylaşımı beğendikleri anlaşılmaktadır.
Her ne kadar bir kısım boykot ilanlarında sendikal nedenle çıkarılan işçilerin geri alınması konusunda yapılmış bir çağrının da yapıldığı saptanmış ise de, aynı ilanlarda ayrıca … tüketilmemesi ve boykot edilmesi yönünde de çağrıda bulunulmuştur. Salt çıkarılan işçilerin geri alınması konusunda yapılmış bir çağrının paylaşılmasının fesih nedeni olamayacağı açıksa da halen çalışmakta olan davacının … tüketilmemesi yönünde çağrıyı da içeren ilanı beğenmesi sadakat borcunun ihlali niteliğindedir.
Davacının bu davranışı haklı neden ağırlığında olmamakla birlikte işyerinde olumsuzluklara yol açmış ve işveren açısından iş ilişkisinin devamı beklenmez bir hal almıştır. Bu feshin geçerli nedene dayandığı kabul edilmelidir. Davacının sendikal nedenle feshedildiği iddiası ise, hükme gerekçe oluşturulan daha önceki fesihlerin iki yıl öncesine ilişkin olması, işyerinde halen çalışmaya devam eden sendikalı işçilerin bulunması, ayrıca davacının somut davranışı üzerine iş sözleşmesinin feshedilmesi karşısında isabetli değildir. Zira sadakat borcuna aykırı bu davranış, sendika üyesi olsun veya olmasın iş ilişkisini olumsuz etkiler. Feshin geçerli nedene dayandığı sabit olduğundan davanın reddi gerekir” şeklinde karar verilmiştir.
Karardan da anlaşılacağı üzere paylaşım işçinin kendisi tarafından yapılmamış ise de beğenilmek suretiyle benimsendiği ve onaylandığı, ayrıca başka kullanıcılar tarafından da görülmesine ve içeriğin yayılmasına zemin oluşturulduğu açıktır. İşverenden ürünlerini boykot çağrısına destek veren bir işçi ile çalışmasını beklemek mümkün olmayacağından kararda kanaatimizce yerinde olarak iş sözleşmesinin feshinin geçerli nedene dayandığı ifade edilmiştir.