Bu yazımızda Kreş Açmayan İşverene Tazminat Cezası hakkında ve kreş açmanın şartları hakkında bilgiler verilmektedir. Bir kadın çalışanın işvereninden "İşyerinde Kreş istiyorum" talebinin reddi üzerine yaptığı haklı fesih talebinin reddedilmesi ve mahkeme başvurması sonucu kazandığı Kıdem Tazminatı sonrasında bu yazıyı sitemize referans olarak eklemek istedim.
Kreş Açmayan İşverene Tazminat Cezası
İşyerlerinde işverence emzirme odası ve kreş açma zorunluluğu ise bazı koşullara bağlanmıştır. 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu 30 maddesine dayanılarak çıkarılan, 16 Ağustos 2013 tarihli Resmi Gazete'de Gebe veya Emziren Kadınların Çalıştırılma Şartlarıyla Emzirme Odaları ve Çocuk Bakım Yurtlarına Dair Yönetmeliğin 13. maddesine göre; Yaşları ve medeni halleri ne olursa olsun,- 100-150 kadın çalışanın olması halinde emzirme odası kurma,
- 150 den çok kadın çalışanın olması halinde ise, 0-6 yaşındaki çocukların bırakılması ve bakılması, emziren işçilerin çocuklarını emzirmeleri için işveren tarafından kreş açma zorunluluğu getirilmiştir.
- İşveren tarafından açılan kreş, eğer işyerine 250 metreden daha uzaksa, yönetmelik, işverene taşıt sağlama yükümlülüğü de getirmiştir.
Kreş Açmayan İşveren Hangi Cezalar ile Karşılaşır
Kraç açmak için gerekli şartları taşıyan işverenlerin, Gebe veya Emziren Kadınların Çalıştırılma Şartlarıyla Emzirme Odaları ve Çocuk Bakım Yurtlarına Dair Yönetmelik hükümlerine uygun ve ayrıca, yönetmelik ekinde yer alan şartları taşıyan, emzirme odası ve kreş açmaları gerekmektedir. Bu bakımdan emzirme odası ve/veya kreş açılmaması ya da açıldığı halde gerekli şartları taşımaması durumunda işverenler, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında idari para cezası ödemek zorunda kalacaktır. Para cezasının miktarın işyerinin tehlike sınıfına göre farklılık göstermektedir. 2019 yılında kreş ve emzirme odası açmayan işverenlere, uyulmayan her hüküm için tespit tarihinden itibaren;- Az tehlikeli işyeri: 2.866 TL
- Tehlikeli işyeri: 3.822 TL
- Çok tehlikeli işyeri: 5.733 TL