Emeklilikte Yaş Şartı Ne Zaman Getirildi​

Emeklilikte Yaş Şartı Ne Zaman Getirildi isimli bu yazıda, ülkemizde EYT kavramının oluşmasına sebep olan düzenlemeye dair öğretici bilgiler yer almaktadır.

EYT Kavramının Oluşumu​

Türkiye’nin Sosyal Sigortalar Sisteminde emekli olabilmek, başka bir ifade ile yaşlılık aylığı alabilmek için yaş şartı çeşitli zamanlarda çıkartılan farklı kanunlar ile düzenlenmiştir.

Emeklilikte yaş şartı getiren ilk düzenleme 1986 yılında yapılmıştır. 10.01.1986 tarihinde 3246 sayılı Kanunla 506 sayılı Kanuna eklenen ek 28 inci madde ile 01.01.1990 tarihinden itibaren işe giren sigortalılar için emeklilik yaşı kadınlarda 55, erkeklerde 60 yaş olarak belirlenmiştir. Fakat 1992 yılında 3774 sayılı Kanun ile yapılan düzenlemeyle emeklilikte yaş şartı kaldırılmış bulunmaktadır. Söz konusu bu düzenlemeyle kadınlara 20 yıl sigortalılık ve 5000 prim günüyle, erkeklere de 25 yıl sigortalılık 5000 prim günüyle her hangi bir yaş şartı olmaksızın emeklilik hakkı tanınmıştır.

4447 sayılı kanun ise 08.09.1999 tarihi ve sonrasında işe giren sigortalılar için emeklilik yaşını kadınlarda 58’e, erkeklerde 60’a çıkartmıştır. Bu tarihten önce ilk defa uzun vadeli sigorta kollarına tabi olarak çalışmaya başlamış olanların emeklilik yaşı ve prim gün sayısı ise kademeli olarak artırılmıştır.

Emeklilikte Yaşa Takılanların (EYT’lilerin) emeklilik yaşı yeni kanun ile kademeli olarak kadınlar için 58, erkek çalışanlar için 60 yaşa çekilmiş ve prim gün sayısı da yine kademeli olarak 7 bin güne çıkarılmıştır.

Kademeli sistemde kişinin ne kadar erken sigortalılık başlangıcı varsa o kadar erken emekli olabilme imkânı bulunuyordu. Ne var ki, kademeli sistemde şartları ne olursa olsun bu kişiler çalışma yılını ve prim gün sayısını doldursalar da emeklilikte yaşa takıldılar. Yani kurallar önceki tarihlerde işe girenlere de şamil kılındı!

İşte bu şekilde kademeli sisteme tabi tutulan kişiler Emeklilikte Yaşa Takılanları oluşturmaktadır.

Kaynak: Bünyamin Esen
 

Çevrimiçi Üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.

Yeni Kaynaklar

Geri
Üst Alt