KOSGEB’in Mikro ve Küçük İşletmelere olan bu desteğinde işletme şartları taşıyan her yeni istihdam için 100.000 TL kredi veriyor ve 24 ay sonra faizsiz ve komisyonsuz bir şekilde ödemesini istiyor. Burada işletmenin ölçeğine göre bir sınır bulunmakta. İşletme MİKRO işletme kapsamında bir şirket ise maksimum iki yeni iştiham için bu destekten faydalanabilir, yok eğer işletmemiz KÜÇÜK işletme kapsamında ise maksimum 5 yeni istihdam için destekten faydalanabilecektir.

İşletmenin MİKRO mu yoksa MAKRO mu olduğunun tespitinde 2 önemli kriter söz konusu; vergi numarası altındaki toplam çalışan sayısı ve yıllık net satış hasılatı. İşletmenin çalışan sayısı 10’dan az ve yıllık net satış hasılatı 3.000.000 TL’den az ise MİKRO , çalışan sayısı 10-50 arası ve yıllık net satış hasılatı 25.000.000 TL’den az ise KÜÇÜK işletme olarak değerlendiriliyor. Bu tanımlardan da anlaşılacağı üzere çalışan sayısı 50 ve üzeri olan firmalar maalesef MİKRO veya KÜÇÜK işletme kapsamına girmediklerinden bu destekten yararlanmaları mümkün bulunmamaktadır.

Her yeni istihdam için faizsiz 100.000 tl dedik ancak firma sahibi kadın ise veya (firma sahibi kadın olmasa bile) yeni işe alınacak kişi kadın ise destek 110.000 TL olarak verilmekte. Bu sayıları göz önüne aldığımızda bir MİKRO işletme destek kapsamında en fazla 2 yeni istihdam gerçekleştirdiğinde alabileceği maksimum destek tutarı 220.000 TL , aynı şekilde KÜÇÜK işletme destek kapsamında en fazla 5 yeni istihdam gerçekleştirdiğinde maksimum 550.000 TL destekten yararlanabilir.

Tabi bu destekten yararlanmak için işletmenin ve işçinin taşıması gereken bazı şartlar var.

İşçinin Taşıması Gereken Şartlar :

  • 1981 ve sonrası doğumlu olmalı
  • En az meslek/teknik lise veya 2/4 yıllık üniversite mezunu (Anadolu lisesi- imama hatip vb. olmuyor)
  • Son üç yılda (2021/Aralık – 2018/Aralık arası) en fazla 180 gün 4/A sigortalı olmalı ( yani mümkün mertebe son üç yıl işsiz ya da yeni mezun. Bu arada Bağkur primi ile ilgili bir kısıtlamadan bahsedilmemiş uygulama esaslarında)
  • Firma sahibinin ya da ortaklarının birinci derece akrabası olmamalı
  • 2021/Kasım ayında yararlanılacak firmanın çalışanı olmamalıy

İşverenin Taşıması Gereken Şartlar :

  • 2019 ve öncesinde kurulmuş olmalı
  • 2019 yılı cirosu en az 75.000 TL olmalı
  • SGK – Vergi borcu olmamalı
  • MİKRO ya da KÜÇÜK işletme ölçeğinde olmalı
Bu şartları sağladıktan sonra başvurmak istediğinizde KOSGEB işletmeden 2 konu hakkında taahhüt istiyor.

KOSGEB’in Destek Süresince İstediği Taahhütler:

  • İşe aldığınız kişiyi 12 ay boyunca istihdam etmeniz (aylık en az 10 gün prim yatırılacak)
  • Bu 12 ay boyunca 2021 çalışan sayısı ortalamanızı korumanız
Bu taahhütler noktasını biraz açmak gerekecek. 1. Taahhütte işe alınan kişinin işten ayrılması ya da firma tarafından çıkarılması durumunda KOSGEB şöyle bir esneklik sunuyor. Normalde bu destek iki aşamalı; 6 Ay İstihdam + 6 Ay İstihdam. Ve her bir istihdam dönemi için firmanın maksimum 9 ay süresi var. Yani birinci 6 aylık istihdam taahhüdünüzü maksimum 9 ay içinde tamamlayabilirsiniz.

Örneğin; adayı işe aldınız 4 ay çalıştı ve ayrıldı, 2 ay istihdam eksiğinizi 5 ay içerisinde tamamlamanız gerekecektir. Aynı durum ortalama çalışan sayısının tutturulmasında da geçerli. Örneğin adayı işe aldınız ilk 4 ay 2021 ortalamasını muhafaza ettiniz ancak 5. Ay ortalamanın altına düştünüz. Bu durumda 2 ay daha ortalama şartı taahhüdünüz olduğu için, ortalamayı tutturamadığınız 5. Aydan sonra 4 aydan en az 2 tanesinde ortalama şartını yerine getirmeniz gerekir ki 6 aylık ortalama taahhüdünü yerine getirebilesiniz.

Verdiğimiz örnekler hep birinci 6 aylık istihdam için verilmiş örneklerdi, tabi bir de bunun ikinci 6 aylık dönemi için de taahhütlerin yerine getirilmesi gerekmektedir. (her iki örnekte verilen durumlar kafa karıştırıcı olsa da istisnai bir durum olduğu unutulmamalıdır)

2 Maddedeki taahhütte bir noktaya dikkat çekmekte fayda var. 2021 çalışan şayısı ortalamasından kasıt SGK teşvik sisteminde kullanılan ortalama gibi değil, farklı bir hesaplama metodu var. 2021 ortalama çalışan sayısını hesaplarken 2021 yılındaki toplam gün sayısını 360’a bölerek elde ediliyor. Böyle olunca da haliyle normal çalışan bazlı ortalamaya göre daha düşük bir sayı ortaya çıkıyor ki bu firmanın işine gelen bir durum.

KOSGEB Ödemeyi Ne zaman Yapıyor?

KOSGEB ödemeyi 2 parça halinde yapmaktadır.

1 Ödeme; Adayı işe alıp, en az 10 gün prim yatırdığınızı gördükten sonra ödenir. Akabinde 6 ay boyunca izlenir (eleman hala çalışıyor mu ve geçen seneki ortalama muhafaza edilmiş mi), eğer verilen taahhütlerde sorun yoksa 2. Ödeme yapılır. Her ödeme öncesinde destekten faydalanmak için alınan her yeni istihdam edilen kişi için ayrı ayrı “Ödeme Talep Formu” doldurulur.

Bir tane yeni istihdam edilen personel için ödeme tutarlarında farklılıklar mevcut.

İşletme Sahibi Kadın ise: 1. Ödeme 60.000 TL – 2. Ödeme 50.000 TL ……. Toplam: 110.000 TL

İşletme Sahibi Erkek ise : 1. Ödeme 50.000 TL – 2. Ödeme 50.000 TL ……. Toplam: 100.000 TL

İşl. Sahibi Erkek- Personel Kadın : 1. Ödeme 50.000 TL – 2. Ödeme 60.0000 TL Toplam : 110.000 TL

Ödemelerde farklı durumlardan da bahsetmekte fayda var. KOSGEB bu desteğinde belli bir bütçe var ve firma ne kadar erken başvurursa destekten yararlanma şartı bi o kadar artıyor. Çünkü tüm şartları sağlasanız bile başvurduğunuzda bütçe bittiği için yararlanamama riski var. Ancak işletme sahibinin kadın olması durumunda böyle bir risk söz konusu değil, yani işletme sahibi kadın ise sıraya girmiyorsunuz.

NOT-1 : Son Başvuru Tarihi : 31.03.2022

NOT-2 : 2021/Aralık – 2022/Nisan arasında işe alınan elemanlar için geçerli (Yani başvuru yapmadan önce aldığınız elemanlar için de faydalanabilirsiniz)

NOT-3 : İşe aldığınız personelle alakalı destekten faydalanabilmeniz için KOSGEB en az 10 gün prim görmek isteyeceğinden alacağınız personeli en geç 21.04.2022 tarihine kadar almanız daha sağlıklı olacaktır.

Daha fazla bilgi için andas.com.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.
 

Çevrimiçi Üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.

Yeni Kaynaklar

Geri
Üst Alt