Excel Formül Sabitleme işlemi, yazmış olduğunuz formüllerin birden fazla hücreye çoğaltılma yaparken, doğru sonuçlar için oldukça kritiktir.
Excel Formül Sabitleme
Peki bu işlem neden önemlidir? Excel, yapısı gereği verileri çok hızlı bir şekilde ve oldukça akıllı bir kurgu ile çoğaltma görevini yerine getiren muhteşem bir programdır. Bir hücre ya da veri aralığını kopyaladıktan sonra, ekstra bir işlem yapmazsanız, o hücre ya da veri aralığının tüm biçim, görünüm vs özelliklerini çoğaltır. Formülleri kopyalarkende aynı biçimlendirmeler çoğaltılır lakin farklı olarak, formüllerin referans aldıkları hücrelerde kaymalar olur. Bu küçük bir görselle açıklayalım.
C1 hücresine yazdığımız =A1+B1 formülü 2 değerini verdi. Bu formülü hemen alta kopyaladığımızda, sonuç aşağıdaki gibi olacaktır:
Gördüğünüz üzere C2 hücresinde formül =A2+B2 şeklinde oldu. Yani kopyaladığımız değerler =A1+B1 olmasına rağmen, bir alt satıra kaydığında otomatik olarak 2. değer alındı.
Bu işlem bir yana kopyalanırkende aynı olacak, =A1+B1 formülünü D1 hücresine kopyalarsak, oradaki formül =B1+C1 haline gelecektir. Bu sefer 1 sabit kalmakta ama sütun başlığı değişmektedir.
İşte bu kopyalamalar bazen alta ya da yana doğru kayarken, doğru veri aralıklarının dışında hesaplamalar yapılmasına neden olabilir. Bu tür sapmalar sonuçlarınızın hatalı olmasına sebep olacaktır. Bunun önüne geçmek içinde formüllerinizi sabitlemeniz gerekir.
Excel Formül Sabitleme
Bu sabitleme işleminin 4 ayrı yöntemi vardır.
- Mutlak
- Göreceli
- Karma
- Genişleyen
Mutlak Sabitleme
Mutlak sabitleme, formül yazarken referans olarak kullandığımız hücre ya da veri aralığın sabitlenmesidir. Bir hücre ya da veri aralığının sabitlenmesi halinde, formülü başka hücrelere kesme, kopyalama yapsanızda, referans olarak başvurduğunuz hücre ya da aralık değişmez. Göreceli sabitlemeden farklı olarak mutlak sabitleme, çalışma sayfasında sabit bir hücre ya da veri aralığına atıfta bulunur.
Mutlak Sabitleme için tüm detayları buradaki linkten incelemenizi öneririm.
Göreceli Sabitleme
Excel’de bir formül yazarken, kriter olarak bir hücreye ya da veri aralığına başvuru yaptığımızda, bu başvuru varsayılan olarak göreceli sabitleme olarak yapılır.
Göreceli Sabitleme için tüm detayları buradaki linkten incelemenizi öneririm.
Karma Sabitleme
Excel’deki karma sabitleme, başvurunun bir kısmının mutlak, bir kısmının göreceli olduğu sabitleme demektir. Yani bir formülde hem göreceli sabitleme hem de mutlak sabitleme aynı anda kullanılmışsa, buna karma sabitleme denir.
Karma Sabitleme için tüm detayları buradaki linkten incelemenizi öneririm.
Genişleyen Sabitleme
Excel’de genişleyen bir başvuru (ya da aralık), formül kopyalandığında hücreler arasındaki aralığın genişlemesi demektir. Bu başvuru için sabitleme, mutlak ve göreceli sabitlemelerinin birlikte kullanılması ile gerçekleşir.
Genişleyen Sabitleme için tüm detayları buradaki linkten incelemenizi öneririm.